Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Η ξεπεσμένη Κυψέλη


Η Κυψέλη δεν ήταν πάντοτε όπως είναι τώρα. Οριοθετήθηκε επισήμως το 1908, και ήδη από το 1920 άρχισε να αναπτύσσεται. Η Κυψέλη όταν έφτασε στην ακμή της τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ήταν η καλύτερη και αριστοκρατικότερη συνοικία της Αθήνας μόνο μετά το Κολωνάκι. Η Κυψέλη ήταν από τις συνοικίες της Αθήνας που ανοικοδομήθηκαν με αμιγώς αστικές καταβολές, απαλλαγμένη από προβλήματα άλλων περιοχών όπως η φτώχεια και η προσφυγιά.
Έτσι, η Κυψέλη σύντομα φιλοξενούσε την αστική τάξη της Αθήνας. Το πράσινο του Πεδίου του Άρεως και της οδού Φωκίωνος Νέγρη ευνόησαν αυτό το γεγονός. Μαζί με τις μονοκατοικίες, τότε στην Κυψέλη χτίστηκαν και οι πρώτες πολυκατοικίες την δεκαετία του 1930. Τότε μάλιστα βρήκαν εφαρμογή στην κατοικία τα κινήματα του μοντερνισμού όπως η Αρτ Ντεκό και το Μπάουχαουζ. Όταν σήμερα η πολυκατοικία στην Αθήνα έχει δαιμονοποιηθεί και κατηγορείται για την αρχιτεκτονική αλλοίωση της Αθήνας, η πολυκατοικία της Κυψέλης έχει χαρακτηριστικά τα οποία προορίζονταν για να ικανοποιήσουν την αριστοκρατία της Αθήνας. Ο καθένας που έχει παρατηρητικότητα θα προσέξει αυτά τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τις πολυκατοικίες της Κυψέλης άμεσα συγκρίσιμες με αυτές του Κολωνακίου: μεγάλες είσοδοι διακοσμημένες με μάρμαρο και πολλές με προθάλαμο, ξεχωριστές είσοδοι υπηρεσίας και ξεχωριστοί ανελκυστήρες, εντυπωσιακές σκάλες, μπρούτζινες απλίκες, κάγκελα από χυτοσίδηρο. Εντυπωσιακό είναι ακόμη ότι μερικές προπολεμικές όπως η πολυκατοικία Λαναρά στην συμβολή των οδών Επτανήσου και Φωκίωνος Νέγρη, όπως και ακόμη μία στην συμβολή των οδών Επτανήσου και Πιπίνου (οι δύο πρώτες εικονιζόμενες) διαθέτουν και γκαράζ. Όσον αφορά το εσωτερικό των διαμερισμάτων, αυτά παρέχουν πολυτέλειες για την εποχή ακόμη και για σήμερα: δωμάτιο υπηρεσίας, μπάνιο υπηρεσίας, παρκέ, μεγάλα υπνοδωμάτια. Υπήρχαν μάλιστα πολυκατοικίες οι οποίες είχαν τεράστια διαμερίσματα, έως και 180 τ.μ. ακόμη και στον πρώτο όροφο. Επιπλέον υπάρχουν διαμερίσματα των 140 τ.μ. με μόνο δύο υπνοδωμάτια.
Αυτές οι πολυκατοικίες κυριαρχούν σε όλη την Κυψέλη και σε άλλες γειτονικές περιοχές όπως η πλατεία Βικτωρίας, ο οδός Μαυροματαίων και η οδός Πατησίων στο ύψος της Κυψέλης. Τέτοιες πολυκατοικίες χτίζονταν από το 1930 έως το 1960. Παρ' όλα αυτά, σε περιοχές που απομακρύνονται από το Πεδίον του Άρεως και την οδό Φωκίωνος Νέγρη η ποιότητα των πολυκατοικιών δεν είναι η ίδια. Όπως επίσης και τα κτήρια μετά το 1975 δεν έχουν την ίδια κατασκευή.
Η αίγλη της Κυψέλης δεν θα ξεχαστεί ποτέ εντελώς. Υπάρχουν μάλιστα και ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν με αφορμή την αριστοκρατία της Κυψέλης. Ακόμη, πολλοί Αθηναίοι αριστοκράτες εξακολουθούν να κατοικούν στα ρετιρέ της Φωκίωνος Νέγρη και της πλατείας Κυψέλης. Ειδικά η Φωκίωνος Νέγρη, καταφέρνει και συγκρατεί την Κυψέλη ώστε να μην αλλοτριωθεί εντελώς. Ορισμένα έργα όπως η επέκταση του μετρό και ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως και συλλογικές προσπάθειες έχουν την δυνατότητα να επιτρέψουν στην Κυψέλη να χαίρεται το παρελθόν της.

1 σχόλιο:

Εν Αθήναις είπε...

Έγραψα αυτό το άρθρο καθώς πολλοί δεν γνωρίζουν την ιστορία της Κυψέλης. Αυτό σημαίνει ότι αυτή και οι παλιοί κάτοικοί της συχνά αδικούνται.